Лавров: Няма как да има сближаване със САЩ, при положение че продължават санкциите срещу Русия

Русия иска да подобри връзките си със САЩ, но не може да го направи, докато администрацията на Барак Обама подкрепя икономическите санкции срещу Москва. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианския вестник „Ла Република”.

Санкциите от страна на САЩ и ЕС бяха наложени на Русия заради кризата в Украйна. „Докато вицепрезидентът Джо Байдън обикаля Европа и препоръчва продължаване на санкциите срещу нас, без да взима предвид поведението на Киев, ние няма да можем да постигнем никакво разбирателство”, заяви Лавров. Той и президентът Владимир Путин ще се срещнат с американският държавен секретар Джон Кери следващата седмица, за да обсъдят обстановката в Украйна и Сирия. Преди това представители на САЩ, Русия и ООН ще се срещнат утре в Женева, за поредна дискусия на сирийската гражданска война и действията срещу групировката „Ислямска държава”.

Русия и САЩ водят отделни военни кампании в Сирия, като руснаците открито подкрепят президента Башар Асад. Според Лавров комбинираните руски, американски и арабски сили в Сирия са достатъчни за победа над „Ислямска държава”, но коалицията е невъзможна без съгласие за бъдещето на Асад. Западът, заедно със сунитските си партньори в региона като Саудитска Арабия, иска оттеглянето на сирийския президент. „Ако партньорите в политическата коалиция продължават да питат за дата, на която Асад ще напусне, ние ще продължим да отговаряме, че това е противозаконно и недемократично”, допълни Лавров. Руският външен министър заяви, че не знае къде се намира лидерът на „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади, но че има информация за инфилтрация на джихадисти в либийската армия.

Вчера се появиха информации, че Багдади в момента се лекува в Либия. Според него решението на Запада да отстрани либийския диктатор Муамар Кадафи е било грешка. Русия подкрепя плана на ООН за възстановяване на стабилността в Либия, „въпреки че е рискован”, заяви още Лавров. На 13 декември в Рим предстои среща на високо ниво за обстановката в Либия.

 

Източник: bgnes.com.