Лавров не смята за издевателство «коридора на позора» в Донецк

Лавров не смята за издевателство «коридора на позора» в Донецк

Публикувано от:

Външният министър на РФ Сергей Лавров не смята за издевателство парада на пленените украински военни в Донецк, който се състоя вчера на 24 август, предаде ИТАР-ТАСС.

На пресконференцията в Москва, Лавров заяви, че е видял в Донецк парада на пленените и не е видял никакви издевателства.

Напомняме, че на 24 август Украйна отбеляза Деня на независимостта с демонстрации на военна сила, пленници и техника. Докато на централния площад в Киев армията показа 49 вида бойна техника, включително системи за залпов огън “Град”, БТР-и, комплекси ПВО и ракетни комплекси “Точка-У”, същевременно опълченците в Донецк изведоха около 300 пленени украински военни съпроводени от въоръжен конвой по «коридора на срама» пред местните жители. Хората крещяха “фашисти” по групата, в която пленниците вървяха с наведени глави. Голяма част от тях бяха небръснати, раздърпани и облечени в цивилни дрехи или военна униформа. Човек с мегафон крещеше: “Сега може да видим преминаващи хора, които бяха изпратени да ни убият. Ние сме руснаци”.

Кореспондент на Ройтерс от мястото на събитието информира, че някои хора замеряли протестиращите с бутилки вода и развалени яйца, и крещели “На колене!”.

През цялото шествие, конвоят е трябвало да бъде нащрек. Но не заради пленените, а заради скандиращата разгневена тълпа. За жителите на Новорусия, борбата с киевските власти и армия е равносилна на тази с фашизма през 1940-те години на миналия век. Именно поради това било взето решението да се проведе маршът на пленените по аналогия на парада на пленените нацисти в Москва през 1944 година, в края на Великата Отечествена война. Както и тогава, вчера в Донецк зад колоната от пленници се движиха коли за миене на улици, за да бъде показано, че са опетнени от преминаващите пленени украински военни, след тях колите почистиха улиците.

Също така, властите на ДНР организираха изложба на унищожената военна техника на украинската армия. На местните жители бяха представени системи за залпов огън, гаубици и бронетранспортьори. Малко по-рано денят в Донецк започна с артилерийски залпове, като на обстрел бяха подложени западните покрайнини на града.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=J1XDk7BmFs0[/embedyt]