Лавров: Не бива да се допуска „цветна революция“ в Армения

Русия деликатно предупреди Запада да не предприема опити да разпалва нова „цветна революция“ в Армения, използвайки за политически цели масовите протести срещу вдигането на цените на тока, предаде Ройтерс.

„Вие знаете как започнаха „цветните революции“ и Майданът в Украйна, каза руският външен министър Сергей Лавров пред млади лидери от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (т.нар. петорка от страни БРИКС), събрали се на среща в Москва.

„Сегашните събития в Армения също пораждат изкушения сред мнозина да ги използват за нагнетяване на антиправителствени настроения, макар че корените на тези събития са чисто икономически“, каза Лавров, цитиран от Интерфакс. „За някого може да изглежда уместно да се възползва и да се опита да развие тези процеси в политическа насока“, отбеляза руският външен министър.

Според Лавров, Западът, в частност, обръща нарастващо внимание на ролята на младите хора, за да насочва националния живот в отделните страни в желани посоки, включително и чрез „мирни протести“.

Ройтерс припомня, че тълпи от предимно млади хора вече над 10 дни протестират в арменската столица Ереван, настоявайки правителството да отмени планираното повишение на цените на тока за домакинствата.