Лавров: Не бива да допускаме разпространението на неонацистките идеи

Не бива да допускаме разпространението на неонацистките идеи, трябва да се борим с позорния проблем на липсата на гражданство. Това заяви по време на пресконференция след среща със Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ руският външен министър Сергей Лавров.

„Руската делегация съвместно с нашите партньори внесе няколко проекторешения, в това число и особено важният проект за бдителност и недопускане на неонацистки тенденции, за необходимостта от по-решителна борба с позорното явление на липса на гражданство на нашия континент. – подчерта той. – Нашите партньори, за съжаление, не бяха готови да обсъдят тези документи деполитизирано. Затова те заеха пристрастни позиции“.

„Въпреки това, аз съм убеден, че нас ни чуват и нашите аргументи се възприемат. Макар по политически съображения и съображения за солидарност засега да не могат да се отзоват и да разговарят на тази тема безпристрастно и непреднамерено“, каза още Лавров.

Ролята на специалната мисия на ОССЕ за мониторинг в Украйна се увеличава във връзка с необходимостта от съблюдаване на минските споразумения, счита още руският министър.

„Специалната мисия за мониторинг на ОССЕ в Украйна работи в трудни условия, но работи достатъчно уверено и точно. Във връзка с приемането на минските договорености, във връзка с необходимостта те да бъдат изпълнени от всички страни, се увеличава ролята на мисията на ОССЕ, преди всичко за това, за да осигури наблюдение на режима за прекратяване на огъня“, каза Лавров.

Русия ще бъде в контакт както с опълченците, така и с украинските военни, за да бъдат изпълнени всички договорености, подчерта още руският външен министър.

Русия призовава страните в украинския конфликт да извършат обмен на пленници по схемата „всички срещу всички“. „Втората важна мисия на мисията на ОССЕ е решаването на проблема със заложниците. Ще се стремим към това, страните да се съгласят на обмен всички срещу всички“.

Лавров също така изрази надежда, че мисията няма да стои настрани от престъпленията, „които се извършваха в хода на въоръжения конфликт в Украйна, като се започна от „майдана“, както и в Одеса, Мариупол, Краматорск и други градове, и съобщенията за масовите гробове.

Министърът заяви, че има сведения за това, че зад указите на Порошенко за блокиране на югоизточната част на Украйна стои Западът.

„Ние се изненадахме, когато президентът Порошенко прие указа, който по своята същност, откъсна тези територии от икономическата и финансова система на Украйна, не позволяващ изплащането на пенсиите и помощите, и който всъщност изведе тези югоизточни региони от зоната на гривната. Не е ясно защо, отстоявайки териториалната си цялост, киевската власт сама откъсва тези региони от икономическия финансов организъм“.

„Ние все пак разчитаме на това, че ще възтържествува добрата воля и, не би ми се искало да подозираме никого, но има сведения за това, че към такова агресивно поведение по отношение на територията, за която става дума (югоизточната част), те са подтикнати от сили извън страната“, каза Лавров.

„Не знам защо това е необходимо, но е ясно едно – за някого е изгодно този „абсцес“ да не зарасне“, допълни той.

Русия призовава всички да участват в доставянето на хуманитарна помощ за страдащото население на Украйна.

Лавров подчерта, че последният конвой с хуманитарна помощ от Русия, който е преминал през руско-украинската граница е бил проверен от украинските гранични служби. „Те се увериха, че там няма друго, освен помощи, удовлетворяващи нуждите на гражданското население на югоизточната част на страната“.