Лавров: неприемливо е да се говори с Русия с езика на санкциите

Русия не иска да върви по пътя на ескалацията на напрежението и се надява, че САЩ и ЕС ще се вслушат в гласа на разума по въпроса за санкциите срещу Русия и ще прекъснат порочния кръг от действия на принципа „око за око”, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за RussiaBeyondtheHeadlines, цитиран от РИА Новости.

«Опитите да се решават кризисните ситуации чрез едностранни санкции, които излизат от рамките на решенията на Съвета за Сигурност на ООН, заплашват света и стабилността, са неприемливи. Тези опити са контрапунктни и противоречат на нормите и принципите на международното право», заяви руският министър.

«Да се говори с Русия, между другото, както и с всяка друга държава, с езика на ултиматумите и принудителните мерки, е абсолютно неприемливо. Нашият отговор на едностранните стъпки от страна на САЩ, ЕС и редица други страни е балансиран и зачита правата и задълженията на Русия според всички международни договори, в това число и в рамките на договора на Световната търговска организация».

Лавров напомни, че именно на базата на това разбиране, руската страна е взела решение «да ограничи в рамките на една година вноса на чуждестранни селскостопански и хранителни продукти от редица държави, които са взели отношение при въвеждането на санкции срещу Русия», категоричен е той.

Ако Западът въведе нови санкции, Русия ще защити своите законни интереси, в това число и интересите на националната сигурност, каза още руският външен министър.
Също така, Лавров с голямо съжаление констатира, че «средствата за масова информация продължават да разпространяват слухове, изопачена информация и дори открити лъжи по адрес на Русия».