Лавров: Необходимо е обективно разследване на обстрелите в Украйна съвместно с ОССЕ

Лавров: Необходимо е обективно разследване на обстрелите в Украйна съвместно с ОССЕ

Публикувано от:

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подчерта в телефонен разговор с върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, необходимостта от обективно разследване с участие на ОССЕ на неотдавнашните обстрели в Донецк и Мариупол. От руското дипломатическо ведомство съобщиха, че разговорът се състоял по инициатива на ЕС , предаде ТАСС.

При обсъждане на ситуацията в Украйна, Лавров „потвърди руската оценка на случващото се, като резултат от нежеланието на Киев да води пряк диалог с Донецк и Луганск, а също изпълняване на минските договорености, оказвайки силов натиск срещу югоизточната част на страната“.

„Подчертано е, че ако украинските власти са приели предложението на президента на Русия от 15 януари 2015 г. за незабавно изтегляне на тежките оръжия, определено в Минския меморандум от 19 септември 2014, трагедиите във Волноваха, Донецк и Мариупол е можело да бъдат избегнати. Вместо това Киев е взел курс на по-нататъшна милитаризация”, се посочва в официално изявление на руското външно министерство.

Лавров е изразил надежда, че ЕС няма да толерира „разрушителния за Украйна курс”.

„Външният министър на РФ подчерта необходимостта от обективно разследване с участие на ОССЕ на неотдавнашните обстрели в Донецк, Мариупол и други населени точки в югоизточна Украйна“, отбелязаха от руското ведомство.

Припомняме, по-рано около 30 души са били убити, а около 100 ранени в резултат на обстрел по околностите на Мариупол. По данни на ОССЕ, градът е бил обстрелван с артилерия около 19 пъти. Следите от взривовете доказват, че е водена открита стрелба от реактивни системи за залпов огън „Град“ и „Ураган“. Киев за пореден път обвини опълчението на ДНР, които от своя страна твърдят, че обвиненията срещу тях са поредната провокация на киевските власти – пореден опит да прехвърлят отговорността си за престъпленията върху опълчението. Опълченците заявиха, че не разполагат с такива артилерийски системи в този район, следователно не са могли да водят обстрела.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко съобщи, че е дал заповед украинските войски да бъдат изтласкани на изток към Мариупол. Опълченците открили огън едва тогава, когато киевските власти за пореден път се опитали да „прехвърлят отговорността си върху опълчението“ за обстрела на жилищните квартали в Мариупол.

Председателят на Държавната дума за ОНД , член на делегация в ПАСЕ Леонид Слуцки заяви пред журналисти в Страсбург, че обстрелът в Мариупол е поредната провокация на украинската армия с цел за всичко да обвини опълченците и окончателно да провали минските договорености преди сесията на ПАСЕ.

„Събитията в Мариупол стоят в една редица с инцидента във Валноваха и крушението на малайзийския Боинг 777, които доказват, че снарядите са били изстреляни от страната на украинските сили. Вече съществуват доклади на ОССЕ. Но както стана ясно, тези данни някои предпочитат да оставят незабелязани, обръщайки всичко с главата надолу и отново виждат в цялото това нещо пръста на Москва“, каза депутатът.

Той акцентира на факта, че президентът на Украйна Петро Порошенко и вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън на този фон вече обсъждат перспективите по ожесточаването на санкциите срещу Русия.

„И от тук изниква един въпрос: Кому е изгодно да бъде нарушено примирието? Изгодно е на онези сили, които искат да провалят процеса за възстановяване на доверие между Русия и Европа, на онези сили, които не търсят ефективността от минските преговори и на „нормандската четворка“. На кого е нужно това? Това е нужно на вашингтонския регионален комитет“, предполага главата на руският политика.

Същевременно, украински журналисти получиха още едно доказателство за участие на англоезични наемници във военната операция в Новорусия. Минути след обстрела на Мариупол, на мястото на събитията пристигна снимачен екип от местна телевизия. Репортерът се опитал да вземе интервю от тичащия войник в украинска униформа, като го попитал, какво именно се случва, но в отговор чул само истерична английска реч с искане, да не снимат лицето му.

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=nGEMEH-wxlY[/embedyt]