Лавров: НАТО подтиква Киев към силово разрешаване на конфликта

НАТО фактически подтиква Киев към силово решаване на конфликта, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за испанското издание El Pais, предаде ИТАР-ТАСС.

„Сега Украйна е изправена прeд избор – да поеме по пътя на мира и конструктивния диалог в обществото или да се насочи към авторитаризъм и национал-радикална диктатура“, подчерта той.

Москва е убедена, че се е появил реален шанс за прекратяване на братоубийствената война в Украйна. По думите му трябва да се запази примирието и да започне открит и съдържателен диалог с участието на всички заинтересовани групи в страната. Според него трябва да се обсъди конституционното устройства и бъдещите цели на Украйна.

Лавров е категоричен, че външните играчи трябва да проявят сдържаност. Той обърна внимание на деструктивната роля на НАТО през цялата украинска криза.

„Алиансът взе курс за увеличаване на военния потенциал на Украйна, който се използва срещу мирното население. Ръководството на НАТО поддържа инициатива на страни членки да предоставят военно оборудване на Киев, което може да се използва от украинската власт за вътрешни репресии. Така фактически Киев е подтикван силово да реши конфликта“, категоричен руският дипломат.