Лавров нарече фантомна структурата на Сирийската свободна армия

„Сирийската свободна армия“ и умерената опозиция като цяло остават фантомна структура, Русия поиска от САЩ да разяснят що за организация е това и къде се намира тя. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Умерената опозиция трудно може да се похвали с успехи, никой не знае за тях, а и за умерената опозиция никой не е чувал много. Говореха за „Сирийската свободна армия“, но това е структура, която е фантомна. Поне аз поисках от (държавния секретар на САЩ) Джон Кери да ни предоставят информация за това, къде е тази армия и кой я ръководи, – каза Лавров. – Ние дори ще бъдем готови, ако това са наистина съхраняващи дееспособността въоръжени групи от патриотичната опозиция, състоящи се от сирийци, да установим контакт с нея“.

„Но до този момент никой не е разказал къде и как функционира „Сирийската свободна армия“ или къде и как действат другите отряди от умерената опозиция“, добави министърът.

Той подчерта също, че свалянето на управляващия режим в Дамаск ще бъде грубо нарушение на нормите на международното право.

„Свалянето на управляващия в Дамаск режим ще бъде грубо нарушаване на резолюцията на СС на ООН, която одобри Женевското комюнике от 30 юни 2012 г., а то предвижда изключително мирното, политико-дипломатическо разрешаване на сирийската криза“, подчерта министърът.

„Затова прозвучалите в последно време от някои столици изявления, че ако така продължава и в бъдеще, то въпросите ще трябва да бъдат решени по военен път – това е призив към нарушаване на международното право“, каза Лавров.

Официално искане от Багдад с молба за разширяване на сирийската операция срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак не е постъпвало, заяви Лавров.

„Чух изявлението на премиера на Ирак за това, че той би бил заинтересован от това руската авиация да помогне за унищожаването на терористите на територията на Ирак. Премиерът заяви това, след като първите дни от операцията ни в Сирия доказаха високата ефективност на нашите военни, – каза Лавров. – Никакви официални искания от Ирак не са постъпвали“.

Както съобщи по-рано телевизия „Ал Джазийра“, иракският премиер Хайдар ал-Абади заяви, че не възразява срещу нанасянето от Русия на въздушни удари срещу позициите на ИД на иракска територия след съгласуване с правителството на страната. Според телевизията, той вече е отправил подобно искане към Москва.