Лавров нарече налудничави изказванията на Порошенко за възможността за агресия на РФ

Руският външен министър Сергей Лавров нарече налудничави и немислими заявленията на украинския президент Петро Порошенко за възможността за агресия на Русия срещу страните от Европа.

„Засега ние виждаме, че ръководството на Украйна се опитва да нажежи обстановката с немислимите си и налудничави изказвания“, каза той пред журналисти.

Руският външен министър даде за пример няколко цитата от неотдавнашното интервю на украинския президент. „Отговаряйки на въпрос, как би охарактеризирал политиката на Русия, той отвърна: „Путин иска цяла Европа“. „Възможна ли е агресия от страна на Русия срещу Финландия?“ „Да“. „А срещу Балканските страни?“. „Разбира се“. „А в Черно море?“ „Да. Затова Украйна се бори не само за своя суверенитет и цялостност, но и за демокрацията, за свободата и сигурността на целия европейски континент“, цитира думите на Порошенко Сергей Лавров.

Той отбеляза, че „е разбираемо, че човек, който прави подобни изказвания, които не са провокирани от нищо, сам пита себе си, готов ли е Путин да нападне цяла Европа, и сам си отговаря, че е готов“.

„Ясно е, че такъв човек е повече загрижен за това, да поддържа русофобията на Запад, за да нагнетява изкуствено напрежението и по този начин да отвлече вниманието от собствената му неспособност да изпълни това, под което се е подписал. Нежеланието на днешните киевски власти да се договарят ни безпокои изключително много. Затова ние възлагаме надежди на това, че участниците в „нормандския формат“ не могат да не видят тези игри, не могат да не видят искрените усилия на Русия за осигуряването на изпълнението на Минските спроразумения от всички страни и не могат да не разберат играта, в която се опитва да въвлече всички украинското ръководство“, каза Лавров.

„Що се отнася до преките преговори между Киев, Луганск и Донецк – това е същността на всички споразумения, сключени в Минск. Без това няма да стигнем доникъде“, заяви Лавров на пресконференция след преговорите с иранския си колега Мохамад Давад Зариф.

Цялата работа по изпълняването на комплекса от мерки от Минските споразумения може да се води само в контактната група и нейните подгрупи, където такива преки контакти трябва да се осъществяват, добави руският министър.

„Украинската страна постоянно се опитва или да избегне такива контакти, или да наложи подход, според който да бъдат решавани всички въпроси без участието на Донецк и Луганск, а те да бъдат поставени само пред свършен факт. Всичко това води до тревожни мисли“, отбеляза Лавров.