Лавров: Москва призовава да не се политизира дейността на ОЧИС

Русия е изготвила съдържателна програма на председателството си в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) за първата половина на тази година и разчита на това, че независимо от политическите различия на страните-участнички, работата няма да бъде политизирана. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща с генералния секретар на ОЧИС Майкъл Христидис, предаде ТАСС.

Лавров поздрави Христидис с избирането му на съответния пост. „Очакваме с нетърпение взаимодействието с Вас, особено във връзка с председателството на Русия. Подготвили сме съдържателна програма на председателството, около 40 мероприятия. Мисля, че тя ще бъде реализирана. Надявам се, че въпреки политическите решения , няма да има политизиране на действията на ОЧИС“, заяви Лавров.

Министърът отбеляза, че ОЧИС открива много перспективи и възможности за държавите. „Надявам се, че независимо от политическите различия, няма да бъдат политизирани действията на ОЧИС“, подчерта руският външен министър.

Христидис подчерта, че председателството на Русия „е много важно за организацията“. „Ние имаме много въпроси, по които можем да си сътрудничим дългосрочно“, заяви той.

ОЧИС е регионална икономическа структура, обединяваща 12 страни: Азербайджан, Албания, Армения, България, Гърция, Грузия, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Турция и Украйна.