Лавров: Москва подкрепя не Асад, а борбата с тероризма

Москва не подкрепя сирийския президент Башар Асад, а борбата с тероризма. Това заяви във вторник руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

„Във встъпителната си реч Джон Кери заяви като нещо, подразбиращо от само себе си, че Русия и Иран подкрепят Асад. Ние не подкрепяме Асад. Ние подкрепяме борбата с тероризма. Днес „на терена“ ние не виждаме някоя по-реална или по-ефективна сила от сирийската армия, въпреки всичките ѝ слабости, както и от опозиционните отряди, с които установихме диалог чрез базата ни в Хмеймим“, заяви Лавров след заседание на Международната група за подкрепа на Сирия във Виена.

РФ защитава не някого персонално, а държава, член на ООН, по молба на правителството на тази страна, каза още Лавров.

„Ние не защитаваме някого персонално, а подкрепяме държавата, член на Организацията на Обединените Нации по молба на правителството на тази суверенна страна, чийто суверенитет, териториална цялост и политическа независимост всички ние се задължихме в нашите документи и в резолюцията на Съвета за сигурност да уважаваме и гарантираме“, заяви руският министър.

По думите му да се поставя въпросът – или сирийския президент Башар Асад, или борбата с тероризма – е неприемливо, тъй като не е правилно да се смята, че оставката на Асад ще разреши проблемите в Сирия. „Смятам за абсолютно неприемливо, когато хората казват: ето, Асад ще си отиде и всичко изведнъж ще се нареди. И веднага ще победим и ИД, и „Джебхат ан-Нусра“, и другите терористични организации“, отбеляза Лавров.