Лавров: Москва допуска среща между Путин и Тръмп на Г-20

 Лавров: Москва допуска среща между Путин и Тръмп на Г-20

Публикувано от:

Москва „допуска“, че Владимир Путин ще се срещне с американския си колега Доналд Тръмп по време на заседанието на Г-20 през следващата седмица в Германия, каза руският външен министър Сергей Лавров.

По неговите думи една такава среща предразполага разговор по „няколко въпроса“, като от ключово значение ще бъде „нормализиране на диалога“ между двете страни.

“Предполагаме, че ще се състои среща, като се има предвид, че двамата президенти ще се намират в един и същ град, една и съща сграда, дори в една и съща стая”, каза Лавров на пресконференция с германския външен министър Зигмар Габриел.

“Не би било нормално да не говорят”, добави още първият дипломат на Москва. Лидерите на Г-20 ще се срещнат в Хамбург на 7 и 8 юли.

Габриел приветства възможността събитието да доведе до среща между Тръмп и Путин, които все още не са се срещали.

По време на миналогодишната американска президентска кампания Тръмп неведнъж предложи подобрени връзки с Русия. В края на март Путин каза, че е готов да се срещне с американеца на срещата на Г-20, но нито Москва, нито Вашингтон потвърдиха това намерение.

Между тях обаче напрежението нараства. В понеделник Белия дом предупреди за евентуални репресии срещу сирийския режим, подкрепян от Русия, в отговор на предположението, че президентът Башар Асад може да подготвя атака с химическо оръжие.

На следващия ден говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди американските заплахи срещу правителството на Дамаск, които той нарече “неприемливи”.

„Ако САЩ изпълнят заплахата си, Русия ще реагира пропорционално на ситуацията”, каза Лавров.

Източник: БГНЕС/АФП