Лавров, Меркел и Байдън ще се произнесат по Украйна

Един от дните на голямата конференция в Мюнхен по въпросите на сигурността, ще бъде посветен на конфликта в Украйна, предаде ТАСС.

Доклади на тази тема ще изнесат канцлерът на Германия Ангела Меркел, вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, съобщи председателят на конференцията Волфганг Ишингер.

Възможност да се изкажат ще имат също така и президентите на Финландия и България. Според Ишингер, участниците в срещата ще имат възможност да разговарят на тази тема в затворен от журналистите кръг.

В конференцията ще участват генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, държавният секретар на САЩ Джон Кери и министърът на отбраната Чък Хейгъл, министрите на външните работи на Русия и Иран Сергей Лавров и Мохамед Джавад Зариф, както и лидерът на сирийската опозиция Ахмад Джарба.

Отношенията между САЩ и Европа ще бъдат една от най-важните теми допълнителни теми тази година заради напрежението, създадено от разкритията за мащабния шпионаж в цял свят, осъществяван от американската Агенция за национална сигурност.

Тази година форумът събра 20 държавни или правителствени ръководители, 50 министри на отбраната или външните работи, около 10 ръководители на международни организации, както и редица експерти.