Лавров към Щайнмайер: Киев се опитва да избегне реализацията на „Минск-2“

Руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с немския си колега Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Киев се опитва да избегне прекия диалог с Донбас, включително и провеждането на конституционна реформа, предаде ТАСС.

Както съобщиха от руското дипломатическо ведомство, в телефонния разговор „е било отбелязано, че процесът на реализация на Минските споразумения носи в значителна степен все още нестабилен характер“.

Лавров е изказал загриженост по повод „непреставащите опити на Киев да избяга от задълженията си по Минските споразумения“. „преди всичко това се отнася до установяването на пряк диалог с Донбас по всички аспекти от „Минск-2“, включително и провеждането на конституционна реформа и прекратяването на социално-икономическата блокада на югоизточната част на страната“, отбелязват още от министерството.

„Потвърдено е взаимното споразумение да се оказва последователно влияние на украинските страни с цел постигане на пълното изпълняване на комплекса от мерки от 12 февруари“, съобщиха още от руското външно министерство.