Лавров критикува изказванията, поставящи под съмнение споразумението между РФ и САЩ за Сирия

Тези, които поставят под съмнение споразумението между РФ и САЩ за Сирия, призовават всъщност към война, а не към мир. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща със съпредседателя на „Инициативата за намаляване на ядрената заплаха“ и член на наблюдателния съвет на Международния Люксембургски форум за предотвратяване на ядрена катастрофа Сам Нън, предаде ТАСС.

„Днес има немалко желаещи да не допуснат нормалното развитие на сътрудничеството между Русия и САЩ, намират се дори такива, които се опитват да подкопаят възможностите за развитие на руско-американските договорености и укрепването на сътрудничеството ни по най-острите проблеми на съвременността“, каза руският министър.

„Буквално на същия ден, когато Русия и САЩ одобриха инициативата за прекратяване на огъня в Сирия, започнаха да се раздават гласове от столиците на съюзниците на САЩ и от Вашингтон, които подложиха на съмнение жизнеспособността на споразумението, – заяви Лавров. – Ние откровено искаме да кажем, че в тези гласове звучи призив към война, а не към мир“.

„Много се надявам, че политиците от вашето ниво, отговорно отнасящи се към това, което се случва, ще се противопоставят на тези негативни тенденции и ще закрепят честното, равноправно и взаимно изгодно сътрудничество между нашите страни“, добави министърът.