Лавров: Кризата в отношенията между РФ и ЕС е резултат от нежеланието за диалог от страна на Брюксел

Нежеланието на Евросъюза за партньорски диалог е причината за кризата в отношенията му с Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за унгарския вестник Magyar Nemzet в навечерието на официалната си визита в Будапеща, предаде ТАСС.

„Преди всичко, бих искал да отбележа, че днешната криза в отношенията с ЕС е резултат от упоритото нежелание на партньорите ни за диалог, основан на истинско партньорство. Русия последователно изразяваше готовността си за взаимодействие с ЕС по широк спектър от въпроси – от отмяната на краткосрочните визи до сближаването в областта на енергетиката“, заяви Лавров.

„В Брюксел обаче надделя късогледата линия на превземане на геополитическото пространство“, заяви още руският министър. „Кулминацията на тази политика бе подкрепяният, включително и от редица страни в ЕС, държавен преврат в Украйна. Когато превзелите властта по въоръжен път националисти в Киев чрез безотговорните си действия поставиха страната на границата на разкола и предизвикаха гражданска война, страните от Запада поради неясни причини започнаха за всичко да обвиняват Русия и въведоха срещу нас едностранни рестрикции“, подчерта Лавров.

„Изглежда, че украинската криза показа високата степен на зависимост на ЕС от политическото и икономическо влияние на Вашингтон. Искаше ни се да имаме работа със силен Евросъюз, който да гради отношенията си с партньорите на международната сцена, изхождайки преди всичко от собствените си интереси, а не свеждайки глава в ъгъла от солидарност с извънрегионалните играчи“, продължи руският министър.

„Санкциите срещу Русия нанасят осезаеми щети върху икономиките на държавите-членки на ЕС, разрушавайки създаваните с десетилетия връзки между търговските оператори и като цяло не спомагат за стабилността и доверието на европейския континент, а всъщност пораждат нови разделителни линии в Европа“, отбеляза Лавров.