Лавров: Китай става все по-значим партньор на Русия в световната политика

Китай става все по-значим партньор на Русия в световната политика. Това каза във вторник руският външен министър Сергей Лавров на среща с китайския си колега Ван И в рамките на Съвета на външните министри на страните в ШОС, предаде ТАСС.

Той отбеляза, че руско-китайският политически диалог „се разширява както на висше, така и на високо равнище“.

„За тази година това е четвъртата ни среща. Сигурен съм, че това темпо ще продължи и занапред. Китай е главният ни търговски партньор, имаме разбирателство по стъпките, които трябва да се направят за по-нататъшно укрепване на нашето търговско-икономическо сътрудничество“, каза Лавров.

По думите на руския външен министър Пекин се превръща във все по-значим партньор на Москва в световната политика. „Нашите страни дават пример за премерен прагматичен подход към решаването на глобалните проблеми“, посочи той.

„Ние си сътрудничим в редица международни формати, в това число в ШОС, БРИКС, „Групата на двайсетте“ и в рамките на Източно-азиатските срещи на върха, а сега има и още едно направление за перспективно сътрудничество, имам предвид диалогът, който започнахме за сближаване на ЕАИС и китайската инициатива „Пътя на коприната“, заяви още Лавров.