Лавров каза на Тилърсън, че нападението срещу Сирия работи в полза на екстремистите

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън вчера заяви, че нанесените от Вашингтон ракетни удари срещу Сирия работят в полза на екстремистите, предаде ТАСС, цитиран от Дарикнюз

Според съобщението на руското външно министерство разговорът се е състоял по инициатива на американската страна. Обсъждана е била ситуацията в Сирия след нанесените от въоръжените сили на САЩ удари по сирийските войски през нощта на 7 април. Лавров подчертал, че нападението срещу страна, чието правителство се бори с тероризма, само работи в полза на екстремистите и създава допълнителни заплахи за регионалната и глобалната сигурност.

Лавров подчертал също, че твърденията за употреба от войските на Сирия на химическо оръжие в Идлиб на 4 април не съответстват на действителността.

„Беше подчертана необходимостта от щателно, безпристрастно и професионално установяване на фактите относно цялата тази история“, заяви министерството.

В телефонен разговор с германския външен министър Зигмар Габриел вчера Лавров заяви, че аргументите на САЩ за удара срещу военновъздушна база в Сирия са недостоверни и неубедителни, съобщи руското министерство на външните работи.

Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна. Лавров подробно изложил руската позиция за „незаконните действия на Вашингтон, представляващи акт на агресия и грубо нарушение на нормите на международното право, противоречащи на задачите на борбата с международния тероризъм, подкопаващи регионалната и глобалната сигурност“.

Руският министър подчертал, че „аргументите на САЩ в подкрепа на незаконната им въоръжена акция“, и по-специално твърденията използване на химическо оръжие от сирийските войски в Идлиб на 4 април, са „недостоверни и неубедителни“ и настоял за „щателно разследване и установяване на фактите“.