Лавров и Тилърсън проведоха първа среща в Бон

В Бон започна срещата на външните министри от страните от Г20. Акцент в разговорите е първата среща между новия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън с руския му колега Сергей Лавров.

От Тилърсън се очаква да обясни какви са намеренията във външната и икономическат аполитик на новия президент Доналд Тръмп. Тилърсън и Лавров се срещат ден, след като американският президент призова Русия да върне Крим на Украйна. Въпреки това двамата министри предпочетоха да направят опит за сближаване и да не повдигат спорни теми, предаде „24 часа“.

Преди срещата си с руския външен министър Тилърсън заяви: „Ще търсим сътрудничеството с Русия в области от общ интерес и в полза на американския народ и на нашите съюзници. Ние търсим нов общ език и очакваме Русия да спазва ангажимента си към минското споразумение и да работи за намаляване на напрежението и насилието в Украйна.“

На въпрос към Лавров как Русия коментира настоящия хаос в администрацията на Белия дом, руският външен министър заяви, че Кремъл не желае да се бърка във вътрешните работи на други държави.