Лавров и Климкин обсъдиха ситуацията в Донбас

Министрите на външните работи на Украйна и Русия Павло Климкин и Сергей Лавров са обсъдили в телефонен разговор изпълнението на Минските споразумения в контекста на подготовката на конституционните промени, организирането на местните избори и прекратяването на огъня в Донбас, предаде ТАСС.

Разговорът се е състоял по инициатива на руската страна, съобщиха от руското външно министерство.

„Обсъдени бяха някои проблеми, свързани с разрешаването на украинската криза, с хода на реализацията на комплекса от мерки по изпълняването на Минските споразумения от 12 февруари в контекста на подготовката на конституционните промени и организирането на местните избори, както и въпросите за осигуряването на режима за прекратяване на огъня и гарантирането на сигурността край линията на съприкосновение между страните в конфликта в Югоизточна Украйна“, съобщиха от дипломатическото ведомство.

Специално внимание страните са отделили на критичната хуманитарна ситуация в региона, посочиха още от руското министерство. „От руска страна отново бе подчертана нуждата от пряк диалог между Киев и Донецк и Луганск, за да се намери приемливо за всичките страни решение на създалия се проблем“, подчертаха от МВнР на Русия.