Лавров: Има много въпроси към САЩ по отношение на целите им в Сирия

Лавров: Има много въпроси към САЩ по отношение на целите им в Сирия

Публикувано от:

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че правителството на страната му има много въпроси към Вашингтон относно американските цели в Сирия, а ситуацията в Абу Кемал не е единственият случай, когато САЩ щадят терористите, предава ТАСС, цитирана от “Фокус”.

„Относно Абу Кемал – това не е единственият случай, когато САЩ щадят терористите. Ние помним как при превземането на Ракка, а преди това и на Мосул в Ирак, се отваряха врати за „Ислямска държава”, заяви Лавров, след като стана ясно, че водената САЩ коалиция е позволила изтеглянато на стотици джихадисти от доскоро контролираните територии от ИДИЛ.

„Към САЩ има и много въпроси и по отношение на това какви са целите им в Сирия, защото държавният им секретар Рекс Тилърсън нееднократно ми казваше, че единствената цел на страната му в Сирия е поражението на „Ислямска държава”, добави той.

Руският министър добави, че „буквално вчера” е слушал заявлението на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис за това, че силите на страната няма да се изтеглят от Сирия , докато не се убедят, че мирният процес там не е в правилна посока.

„А правилна посока САЩ смятат смяната на режима в Сирия, което противоречи на женевските договорености и уверенията на Държавния департамент, че единствената цел на САЩ в Сирия е борбата срещу тероризма”, уточни той.

„Ние поставихме тези въпроси пред американските си колеги. Надявам се, че ще излязат с разбираема, открита и честна позиция”, добави Лавров.

реклама