Лавров: ИД приближава границите на Русия

Според руския външен министър Сергей Лавров светът е изправен пред три основни предизвикателства – терористичното движение „Ислямска държава”, разпространението на ебола и стремежът на САЩ да наложат своето господство.

Емисари на групировката „Ислямска държава“ вече се появяват в Афганистан, в непосредствена близост до Централна Азия и границите на Русия. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. „Комерсант“, цитирано от ТАСС.Според първия дипломат на Москва, джихадистите използват химическо оръжие.

Лавров посочва, че са необходими мерки, за да се попречи на джихадистите да завземат нови територии. „В крайна сметка е необходимо да се ликвидира тяхното господство в значителни пространства в Ирак и Сирия, те вече са се появили в Либия“, казва министърът.

„Има данни, че техни емисари са забелязани в северен Афганистан, т.е. съвсем близо до Централна Азия и, следователно“ до границите на Русия. Това за мен е очевидно“, отбелязва Лавров.

Руският външен министър обръща внимание на съобщенията за използване на оръжия за масово поразяване от джихадистите. „По многобройни свидетелства, разглеждани сега в съответните международни структури, те вече неколкократно са получили достъп до отровни вещества, които по последствията от използването им могат да се приравнят до химическо оръжие“, отбелязва Лавров.