Лавров: Идеята на Путин за създаване на коалиция за борба срещу ИД предизвика интерес у партньорите на Русия

Предложението на руския президент Владимир Путин за сформирането на широк антитерористичен фронт за борба с „Ислямска държава“ (ИД) предизвика интерес сред партньорите на Русия на международната сцена. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в ефира на телевизия „Россия-1“, предаде ТАСС.

„Инициативата на руския президент Владимир Путин заинтересува всички, – каза министърът, говорейки за резултатите от срещите, проведени по време на визитата му в Катар и Малайзия на 2-16 август. – Тя предполага формирането на коалиция от тези, които вече воюват на земята и за които ИД е неприемлива“.

Лавров е убеден в готовността на Дамаск да участва в международните структури за борба с ИГ.

По думите на министъра, Дамаск би се съгласил да се присъедини към международната коалиция за борба с „Ислямска държава“, ако към него се обърнат с подобно предложение.

„Преди година бе обявено създаването на коалиция начело с американците за борба с ИД в Ирак и Сирия, – каза той. – Съгласието на правителството на Ирак бе получено, а съгласие от правителството на Сирия не бе търсено, макар, че аз съм сигурен, че ако бе проявен аналогичен подход към Дамаск, такова съгласие щеше да бъде получено“.

Руският министър отбеляза, че в резултат това би дало възможност да се разгледа инициативата за създаване на коалиция срещу ИД в Съвета за сигурност на ООН, за да й бъде придадена пълна легитимност и да се осигури подкрепата на международната общност. „Тогава няма да има никаква двусмисленост – кой кого бомбардира, по чия молба и въпреки чии позиции. Би имало пълно уважение към Устава на ООН, международното право – всички принципи, които в съответствие с Устава на ООН трябва да лежат в основата на всякакви силови действия“,  посочи той.

Двойните стандарти на САЩ

Лавров нарече странна ситуацията, когато президентът на Сирия Башар Асад е признат от САЩ и редица страни от близкоизточния регион за легитимен партньор при провеждането на операциите по отстраняване и унищожаване на химическото оръжие на САР, но сега обаче, предизвиква у тях стабилно отхвърляне. „Така че, тук също присъства двоен стандарт – с цел ликвидиране на химическото оръжие Башар Асад бе напълно легитимен партньор, а за борбата срещу тероризма – не“, каза руският министър.

Освен това, продължи той, се появяват дори спекулации на тема сътрудничеството на Асад с ИД. „Здравият разум подсказва, че това не може да бъде истина, защото дори не може да се допусне мисълта, че някой сътрудничи с организация, чиято цел е превземане на властта в обширни територии, не само в Близкия Изток, то и в Северна Африка“, подчерта Лавров.