Лавров: Идеите на Лондон и Париж за ограничаване на правото на вето в СС на ООН нямат перспективи

Идеята на Великобритания и Франция за ограничаване или отмяна в някои случаи на правото на вето в Съвета за сигурност (СС) на ООН няма сериозна перспектива. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

„Що се отнася до идеите за ограничаването или отмяната на правото на вето в СС на ООН, то те звучат не за първи път, – заяви той. – Те нямат сериозна перспектива. Правото на вето е закрепено без каквито и да било условия в Устава на ООН, и да уважават това са длъжни всички тези, които са го ратифицирали“.

По-рано постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт в интервю пред ТАСС се изказа в подкрепа на предложението доброволно да се ограничи използването на правото на вето, което през 2013 г. предложи френският президент Франсоа Оланд. Става дума за случаите, когато се изисква приемането на спешни мерки за пресичането на масови престъпления. Франция и Великобритания, наред с Русия, Китай и САЩ, са постоянни членове на Съвета за сигурност.

„Дори ако хипотетично предположим обсъждането на тази идея, то веднага възникват редица въпроси. Ако се полага отказ от правото на вето в случаите, когато става дума за масови престъпления, то кой ще определя критерия за масовост? Масовост – колко е това? 100 души? Хиляда? Ако са 100, то 99 може, а 100 – не?“, каза Лавров.

Той припомни, че подобни проблеми са възниквали с печално известните концепции за „хуманитарната намеса“ и „отговорността за защита“.

„Безпокоят ни активизиралите се опити да се провокира конфронтация в Съвета за сигурност по пътя на отхвърлянето на едностранни резолюции, било то за Сребреница или за малайзийския Boeing, – добави министърът. – Това вече не е дипломация, а стремеж да се превърне СС на ООН в инструмент за пропаганда, ако трябва да назовем нещата с истинските им имена“.

Лавров също така изрази мнение, че дипломацията „сериозно ще пострада заради това, че нашите западни колеги все повече предпочитат дипломацията на санкционните мерки, смятайки че така по-лесно и ефективно ще постигнат геополитическите си цели“.

Той подчерта, че чрез Устава на ООН на петимата постоянни членове на Съвета за сигурност е възложена сериозна отговорност. „Тази отговорност трябва да бъде осъзната и да не се правят опити да се създават сериозни проблеми вътре в „петицата“. Ние подкрепяме идеята да се възроди културата на диалога. Тя дава реални резултати, както това бе доказано при решаването на проблема с иранската ядрена програма и разрешаването на различните аспекти от химическото разоръжаване на Сирия. Трябва да се върви по този път. Той е по-малко забележим за публиката, по-труден, но много по-продуктивен и плодотворен за международните отношения, отколкото опитите да се провокират скандали“, заяви ръководителят на руското дипломатическо ведомство.