Лавров за разрешаването на сирийската криза: Основата вече си очертава

Участниците в срещата „Виенската четворка“ (РФ, САЩ, Турция и Саудитска Арабия) във Виена са съгласни с необходимостта от постигането на решение на конфликта в Сирия на основата на Женевското комюнике, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Изключително важно е това, че всички наши партньори днес – и американските, и турските, и саудитските потвърдиха ангажимента си към Женевското комюнике от 30 юни 2012 г., – отбеляза министърът. – В което точно е посочено, че политическите реформи от всякакъв род трябва да се решават в рамките на широк диалог, в който е представен пълният спектър на сирийското общество, правителството и опозицията, и решенията трябва да се приемат на основата на взаимно съгласие. Това е ключът към успеха“.

„Всички ние искаме кризата да бъде разрешена въз основа на възстановяването на Сирия като териториално-цялостна, суверенна и независима държава, светска държава, в която са гарантирани правата на всички без изключение на религиозните и етническите групи“, подчерта Лавров.

„Конфликтът в Сирия е продължителен и кръвопролитен, – подчерта Лавров. – В него участват прекалено много играчи, и за да бъде разрешен, за да бъде справедливо и надеждно уреден, е необходимо търпение, търсене на компромиси и баланс на интересите, които все още не съвпадат във всичко. Но основата вече се очертава“.

Участниците в преговорите във Виена не са разговаряли за оттеглянето от власт на президента на Сирия Башар Асад, заяви Лавров.

По думите му, различни спекулации „се появиха още преди срещата да се състои“. „Чух, че вече се разпространяват слухове, че тук се договарят или ще се договарят за това, че след известен период от време президентът Асад ще напусне властта. Всичко това не е така“, подчерта Лавров, като посочи, че съдбата на Сирия и ръководството й трябва да решава сирийският народ чрез политически диалог, а не на бойното поле.

Руският външен министър също така е информирал колегите си от САЩ, Саудитска Арабия и Турция за визитата на Асад в Москва.

РФ предлага да бъде разширен форматът на преговорите като бъдат поканени и Иран и Египет. След преговорите във Виена държавният секретар на САЩ Джон Кери не изключи участието на Иран в преговорния процес. Той съобщи още, че преговорите ще бъдат възобновени след седмица, в петък.