Лавров: Западът се обръща много по-често към Русия за помощ, отколкото обратното

В идеалния случай Русия и Западът трябва да се подкрепят взаимно, но в действителност се получава така, че западните партньори се обръщат доста по-често към Москва за помощ. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на годишната си пресконференция, предаде ТАСС.

„В идеалния случай ние трябва да сме си взаимно необходими, да се подкрепяме и да работим колективно за пресичане на заплахите, които са общи за всички нас, – каза руският министър. – В действителност обаче, се получава така, че те се обръщат към нас доста по-често, отколкото ние към тях“.

По думите на министъра, Русия „не гони“ западните си колеги с молба да свалят санкциите. „РФ не споменава санкциите, които бяха въведени от Запада срещу Русия, – поясни Лавров. – Ние просто започваме да си правим изводи за това, колко надеждни и способни за договор са нашите западни партньори, доколко те са готови да следват общоприетите подходи, заключаващи се в това, че единствено Съветът за сигурност на ООН може да приема мерки за принуждаване“. „И давайки за себе си отрицателни отговори на тези въпроси, ние се занимаваме с това, което вие можете да наречете „структурни реформи“, подчерта той.

Министърът отбеляза, че днес Русия се е фокусирала върху това „да не зависи от подобни зиг-загове в западната политика“. „Икономиката на страната ни трябва да е самодостатъчна, не изолирана от целия свят, а открита за сътрудничество с всички, които са готови на това на основата на равноправието, а не на диктата, – каза той. – Ние трябва да правим всичко, за да не зависим от капризите на една или друга страна, най-вече от западните ни партньори, както това се случи, след като те ни се обидиха, че подкрепихме руското население в Украйна, което не прие държавния преврат и на което заради това му обещаха да унищожат или орежат правата. Ето от такива ситуации ние искаме да бъдем застраховани“.

Лавров подчерта, че в двустранните контакти европейските колеги призовават Русия да изпълни Минските споразумения. „Те ни казват: „Нека направим нещо, ние понасяме прекалено големи загуби и искаме тази страница да бъде затворена“, каза министърът. „Тоест, получава се така, че в тази ситуация ние сме им по-нужни, отколкото те на нас, – продължи той. – В това число и по-нужни за изпълняването на Минските споразумения, макар те да са за украинското правителство и за Донбас“.

Руският министър отбеляза, че Русия има влияние върху Донбас. „Ние подкрепяме Донбас и без нашата помощ, без хуманитарните доставки, Донбас би бил в плачевно състояние, – заяви Лавров. – Но е необходимо да се оказва влияние и върху властите в Киев“. „Западът ни е необходим за това, що се отнася до влиянието върху киевските власти, но засега това не се случва“, подчерта той.

По думите на Лавров, всеки път западните партньори „се обръщат към Русия с молба да намерим някакъв компромис или решение“. „Не мога да си спомня ние да сме се обръщали към Запада за помощ напоследък. Като цяло ние считаме, че не е много коректно да се търси помощ. Изхождаме от това, че ако преговорите са приключили с подписването на документ, то това не е предмет за молба, а задължение, което трябва да се изпълни“.