Лавров: ЕС да спре да играе по свирката на русофобите

Ние се надяваме водещите фактори в Европейския съюз да спрат да играят по свирката на русофобите, каза Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

Външният министър на Москва днес говори пред депутатите от Държавната дума (долната камара на органа на законодателната власт) по време на парламентарния контрол. „Ние виждаме, че в някои страни от 28-те, а и в Брюксел има тенденция към нормализиране на отношенията между блока и нашата страна. Ние също се надяваме, че ръководството на ЕС ще спре да играе по свирката на малката, но в същото време агресивна русофобска група“, каза той.

Първият дипломат на Москва заяви, че Русия не е заинтересована от разпада на ЕС. „Нашият президент Владимир Путин винаги е повтарял, че Русия има интерес блокът да бъде силен е единен“, каза още Лавров, цитира го  РИА Новости

Министърът на външните работи коментира и публикацията на медия за разполагането на китайски ракети по границата с Русия, която бе по-късно отречена от Пекин. „Нашите отношения с най-многобройната държава в света са прекрасни“, каза още Лавров.