Лавров: Еднополюсният свят вече не съществува

Необходимо е преразпределение на отговорността на страните в икономическата и другите области и отказ от екстериториалното прилагане на законодателството, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„Разбирам, че старите навици се забравят много трудно и никой не иска да се разделя с усещането за монополно доминиране на световната сцена – този процес ще бъде болезнен и дълъг. Но аз съм убеден, че в крайна сметка ние все пак ще постигнем съгласие за това, как да бъде преразпределена отговорността в света във всички сфери: разрешаването на конфликтите, икономиката, финансите и търговията“, каза Лавров в интервю пред Венецуелската национална телевизия.

По думите на руския министър, „е важно това да бъде изпълнено въз основа на принципите на Устава на ООН без да се засягат правомощията на Съвета за сигурност и да се положи старание да бъдат изградени всички процеси, с които в момента са съпроводени промените в света, в основополагащите фундаментални параметри на Устава на Организацията на обединените нации“.

„Повтарям, процесът ще бъде сложен, бавен. Главното е да бъдат по-малко пречките по този път“, каза Лавров.

„Ние сме против всякакви резки движения. Ние подкрепяме идеята всички тези проблеми да бъдат решавани чрез отчитането на реалните обективни тенденции, а обективните тенденции са такива, че нито в политиката, нито в икономиката, нито във финансите вече отдавна не съществува еднополюсен свят. Извън пределите на историческия Запад, най-вече в Азия, в Латинска Америка, се формират мощни центрове на икономически растеж и финансова мощ. С икономическия ръст и финансовата мощ идва и политическото влияние“, каза Лавров.

Както отбеляза той, „трябва да бъде преразпределена системата за приемане на решения: да се преразпределят гласовете и квотите, в това число и в Международния валутен фонд, за което се договорихме още преди 10 години“.

„Всички направиха това, което обещаха, но засега САЩ в лицето на конгреса отказват да ратифицират реформата, която бе, ще повторя още веднъж, одобрена преди 5 години в качеството на първо стъпка за демократизиране на валутно-финансовата система на света“, подчерта Лавров.

Той отбеляза, че страните не трябва да прилагат законодателството си екстериториално.

„По принцип, екстериториалността – това е един от проблемите, за които говорим, свързан с нелегитимните едностранни санкции, приемани със заобикаляне на Съвета за сигурност и официално имащи обявената цел да нанесат щети на икономиката и социално-икономическото положение на населението, за да предизвика у него негативни чувства към ръководството му“, заяви руският външен министър.

По думите му, подобно положение подкопава целите, които поставя пред себе си ООН, в частност, свиквайки среща на върха по въпросите за развитието за близките 15 години.

„Икономическите връзки, търговията, обменът на технологии – всичко това е ключът към развитието, а едностранните забрани пряко подкопават усилията на страните за намиране на решения, които ще помогнат на народите да живеят по-добре“, каза още той.

„Съединените американски щати се славят с това, че правят едностранните си санкции екстериториални, забранявайки на своите компании да правят нещо по отношение на една или друга страна, и искат същото от другите страни, като в противен случай заплашват да прекратят обслужването на банковите сметки и по някакъв начин да накажат“, заяви Лавров.