Лавров: Договореностите за регулиране на конфликта в Нагорни Карабах на практика са готови

На практика всички споразумения за регулиране на конфликта в Нагорни Карабах са готови, заяви руският външен министър Сергей Лавров след среща с иранския и азербайджанския си колега – Елмар Мамедяров и Джавад Зариф, предаде ТАСС.

„Руският президент Владимир Путин отдели лично внимание на този проблем, ние редовно се срещаме на ниво министри, – каза той. – Съгласен съм, че на практика всички договорености са на масата и ние сме близо до постигането им“.

Лавров отбеляза, че Русия призовава към приемането на мерки с цел да не бъдат допуснати повече прояви на насилие в Нагорни Карабах.

Спазването на режима за прекратяване на огъня

Руският външен министър подчерта, че РФ се надява на това режимът за прекратяване на огъня в нагорни Карабах да бъде спазван.

„Ние със задоволство констатирахме постигането на примирието. Днес руският премиер Дмитрий Медведев е на посещение в Ереван, утре ще посети и Баку, – каза Лавров. – Стараехме се да помогнем на близките ни приятели да постигнат споразумението, което, надяваме се, ще бъде спазвано“.

Примирието в Нагорни Карабах

Лавров заяви, че външните министри на Русия, Азербайджан и Иран са изразили удовлетворение от постигането на примирие в Нагорни Карабах.

„Не можехме да подминем такава гореща тема като ситуацията в Нагорни Карабах. Ние с удовлетворение констатирахме факта за постигането на примирието…, – каза той. – Ние се стараехме да помогнем на нашите близки приятели да постигнат споразумението, което, надяваме се, ще се спазва и изпълнява, включително и предвид това, че има известни споразумения, които бяха приети още през 90-те години и които се отнасят да задължения, имащи безсрочен характер по отношение на режима за прекратяване на огъня“.

Лавров припомни, че руският държавен глава е разговарял пряко с президентите на Азербайджан и Армения. „Днес председателят на правителството на РФ Дмитрий Медведев е на посещение в Ереван, а утре ще бъде тук, в Баку, – каза министърът. – Контакти се осъществяваха също и по линия на началниците на генералните щабове на Русия, Азербайджан и Армения“.

„Смятаме, че днешната ситуация изисква от всеки от нас да погледне по-активно на постигнатите в миналото споразумения и да бъдат изработени мерки за доверие на линията на съприкосновение, – каза руският външен министър. – Те бяха обсъдени със съпредседателите на Минската група на ОССЕ и специалните представители на действащия председател на организацията. Вероятно сега, предвид проявата на насилие, която се случи и която успяхме все пак да успокоим, би могло да се върнем към тази тема“.

„Но искам да кажа, че укрепването на доверието в района на конфликта по никакъв начин не означава, че ние трябва да се отпуснем за това, що се отнася до необходимостта от намиране на политическо всестранно решение на конфликта в Нагорни Карабах“, подчерта Лавров. „И Русия в качеството си на държава-съпредседател на Минската група на ОССЕ и в националното си качество като страна, имаща тесни и добри отношения с Азербайджан и Армения, ще прави всичко възможно, за да популяризира инициативите си в интерес на работата, която бе извършена в последно време в тази насока“, увери министърът.

Лавров предложи да се преразгледа въпросът за механизмите за укрепване на доверието в Нагорни Карабах.

„В постигнатите по-рано споразумения вече бе повдигнат въпросът за мерките за укрепване на доверието в Нагорни Карабах. Сега бихме могли отново да се върнем към тази тема“, каза руският министър.