Лавров: Демократичното устройство на света не се вписва в политиката на днешния Запад

САЩ и Евросъюза постоянно призовават за съхраняването на принципите на демокрацията и върховенството на правото, но на международно ниво никой от тях не говори за тези базови ценности. Демократичното устройство на света не се вписва в политиката на днешния Запад, стремящ се на всяка цена да съхрани своите установени със столетия позиции. Това заяви пред ИТАР-ТАСС руският външен министър Сергей Лавров.

„Светът се променя, делът на САЩ и Европа в глобалния БВП се съкращава, появиха се нови центрове с икономически растеж и финансова мощ, където отива и политическото влияние. Тенденцията няма да спре. Може да й се съпротивляваш, което, уви, пробват да направят, но е трудно да гребеш срещу течението. Заради това и има много кризи. Да се прави това става все по-трудно…“, заяви Лавров.

Министърът подчерта, че САЩ гледа на Украйна като на арена за геополитически схватки едва ли не за бъдещето на света. „Ще съумее ли западът начело с Америка да запази доминиращото си положение или ще се наложи да се договаря с нови центрове на влияние? Аз питах Джон Кери и европейските министри, защо на практика във всеки конфликт Западът се обявява за незабавно прекратяване на огъня в името на постигането на национално съгласие – в Судан, Йемен, Афганистан и Палестина, а по отношение на Украйна, това не се случи? Значи с талибаните и „Ислямския джихад“ е възможно да се провеждат преговори, а с тези, които кръстиха сепаратисти от ДНР и ЛНР, не?“.

Сергей Лавров изрази надежда, че примирието в Новорусия ще бъде съблюдавано. „Важно е отделните инциденти да не се превръщат в мащабни и да не доведат до нови военни действия. Ние подкрепяме предложението на ръководството на ДНР и ЛНР за спешно изпращане на наблюдатели на ОССЕ в тези райони, в които страните в конфликта се срещат. Тази точка е включена в споразумението в Миск от 5 септември и сега тя придобива ключово значение“, отбеляза още министърът.