Лавров: Действията на САЩ за създаване на глобална ПРО са деструктивен фактор

Действията на САЩ и съюзниците им за създаване на глобална ПРО са значително деструктивен фактор, заяви руският външен министър Сергей Лавров на V-тата Московска конференция за международна сигурност, предаде РИА Новости.

Министърът отбеляза, че е съгласен с думите на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за това, че без сътрудничество с Русия е невъзможно да се създаде надеждна архитектура за сигурност.

„Но нима отговаря на тази цел това, което правят днес западните ни партньори? На така наречения Източен фланг на НАТО се осъществява непрекъсната ротация на контингента на САЩ и съюзниците им, ежедневно се провеждат учения и се създава нова военна инфраструктура. В съвкупност тези стъпки противоречат на закона и духа на Основополагащия акт между Русия и НАТО… Съществен деструктивен фактор, създаващ рискове за стратегическата стабилност, продължават да бъдат действията на САЩ и съюзниците им в областта на противоракетната отбрана, в областта на създаване на глобална ПРО“, каза Лавров.