Лавров: Да се говори за незаконност на присъединяването на Крим на фона на откъсването на Косово е абсурд

Присъединяването на Крим в състава на Русия бе напълно законно, а опитите да се докаже обратното, предприемани от тези, които разпалиха войната в Украйна, са абсурдни. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Опитите на тези, които режисираха, при това без всякакъв референдум, откъсването на Косово от Сърбия, да поставят под съмнение свободната волеизява на жителите на Крим са откровено абсурдни“, цитира „Интерфакс“ изявлението на Лавров в интервю за сръбския вестник „Политика“.

„В резултат от подкрепяния от Вашингтон и Брюксел държавен преврат през февруари миналата година властта в Киев бе завладяна по въоръжен път от ултранационалистите, които със своите действия поставиха страната на границата на разкола и разпалиха кървава гражданска война, – казва Лавров. – На фона на всичко това населението на Крим в пълното съответствие с нормите на международното право – един от основополагащите му принципи за равноправие и самоопределение на народите, утвърден в Чл. 1 от Устава на ООН, Чл.1 от Международния пакт за граждански и политически права, Чл. 1 от Международния пакт за икономически, социални и културни права и в много други авторитетни международни документи – се изказа в хода на референдума за провъзгласяване на независимост от Украйна и присъединяване към Русия“.

Коментирайки случая с Косово, Лавров отбеляза: „Ние предупреждавахме, че въвеждането в международно използване на модела за провъзгласяване на независимост на определени територии ще създаде прецедент. Нееднократно обръщахме внимание на това, че в последно време западният алианс начело със САЩ широко използва двойни стандарти, нарушава основополагащите принципи на международното право, не се спира пред пряка намеса във вътрешните дела на суверенни държави. Последствията от тази линия в най-голяма степен усетиха върху себе си народите на Югославия, Ирак, Либия, а днес и Украйна. Позицията на Русия по косовския въпрос е пределно ясна и неизменна: разрешаването на този проблем е възможно единствено на основата на международното право и в рамките, закрепени в резолюция 1244 на Съвета за Сигурност на ООН“.

„Що се отнася до усилията на Белград в тази насока, то за нас, разбира се, са приемливи тези решения, които ще устройват Сърбия. От своя страна ние сме готови и в бъдеще да оказваме на сръбските партньори необходимото съдействие“, каза още руският външен министър.