Лавров: Да оставим настрана амбициите и разногласията и да се борим заедно срещу тероризма

Русия е заинтересована от развитието на сътрудничеството си с Алжир в областта на борбата с тероризма, противодействието на тази заплаха изисква обединяване на усилията на световната общност и отказ от „двойните стандарти“. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за алжирския вестник L’Expression, предаде ТАСС.

„Тероризмът – това е глобална заплаха, която днес е един от приоритетите в областта на гарантирането на международната сигурност. Както отбеляза руският президент Владимир Путин в речта си на 70-тата сесия на Общото събрание на ООН, ИДИЛ и другите подобни екстремистки организации чрез своите кървави престъпления оскверняват великата религия на исляма и извращават истинските й ценности“, каза Лавров.

„Серията кървави атентати не само се превърна в демонстрация на варварската същност на идеологията и практиката на така наречената „Ислямска държава“, но и нагледно показа, че в съвременния взаимносависим свят желанието за създаване на отделни „оазиси за сигурността“ и ограждането от съседните неспокойни региони е неосъществимо“, подчерта руският министър.

„Ефективно да се противопоставим на тероризма е възможно единствено, само ако сме обединени, на здравата основа на международното право, при централната роля на ООН и без „двойни стандарти“, каза Лавров. „Днес е необходимо да оставим настрана амбициите и разногласията и без каквито и да било предварителни условия да се обединим в името на победата над ИДИЛ и другите екстремистки групировки, отправили предизвикателство на човешката цивилизация, – заяви министърът. – В това се състои главният смисъл на инициативата на Владимир Путин за създаването на широк антитерористичен фронт“.

„Разбира се, към комплексните и всеобхватни усилия трябва активно да участва и гражданското общество“, добави Лавров.