Лавров: „Гръбнакът“ на бойната мощ на ИД са бившите офицери на Саддам Хюсеин

„Гръбнакът“ на бойната мощ на „Ислямска държава“ (ИД) е съставен от офицерите на бившия президент на Ирак Саддам Хюсеин, останали без средства за съществуване след американското нахлуване от 2003 г., заяви руският външен министър Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

„Гръбнакът на бойната мощ на „Ислямска държава“ са бившите генерали от армията на Саддам Хюсеин, които бяха оставени без работа, когато американците окупираха Ирак през 2003 г. САЩ разгониха армията и силите за сигурност на Ирак, оставяйки умеещи добре да воюват хора без средства за съществуване. Сега всички много добре разбират това“, заяви Лавров в интервю за Императорската православна палестинска общност (ИППО).

По думите му, „лицемерните призиви за смяна на режима, в това число и в Сирия показват, че хората, стоящи на тези позиции, са минимум късогледи, ако не и злодеи, които просто получават удоволствие или целят разрушаването на страни и региони с надежда да получат изгода от това“.

Лавров отбеляза, че корените на  днешните проблеми, свързани с „Ислямска държава“, са в човеконенавистничеството, „отказът да се признае правото на другите хора на избор на собствени религиозни ценности и опитите да се използват религиозните чувства за възпитаване на ненавист към тези, изповядващи друга вяра“.

„Мисля, че разпространяването на истината за това, как са се зародили християнството и исляма, каква роля е изиграл юдаизма в живота на Близкия изток и как после всичко това се е разпространило и върху други региони, е много сериозна просветителска задача. ИППО, може би, най-добре е приспособена към това да внесе принос в тази работа. Убеден съм, че много държави ще се радват да си сътрудничат с ИППО. Предстоящият юбилей е много добър повод за това гръмко, разбираемо и консолидирано да заявим за това“, каза руският външен министър.