Лавров: Военните действия в Алепо са временно прекратени

Сирийската армия прекрати активни бойни действия в град Алепо, съобщава „РИА Новости“, позовавайки се на руският министър на външните работи Сергей Лавров. По думите му причина за това решение е станала най-голямата досега операция по извеждане на цивилни граждани от източната част на Алепо.

„Колоната е от около осем хиляди души, това е колосална операция. Маршрутът ѝ е с дължина пет километра. Аз говоря за това от (германския град – б.пр.) Хамбург, но такава информация постъпи“, заяви Лавров.

Фото © REUTERS/ SANA
Фото © REUTERS/ SANA

Що се отнася до терористите в Сирия, то с тях, по думите на Лавров, Русия иска окончателно да приключи. „Стратегията ни е много ясна – тя се основава изцяло на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която постанови в сирийското направление безпощадно да се бие по терористите до тяхното пълно унищожаване, паралелно да се решават хуманитарните въпроси на гражданското население и да се стартира политическия процес“, каза руският външен министър.

 

Експертите твърдят, че е въпрос на дни размирният сирийски град Алепо да бъде спасен от бунтовниците. И макар че сирийската армия постигна успех в доста райони, все още освобождението не е факт. Правителствените сили обявиха, че контролират вече 75% от зоните, в които властват бунтовниците.