Лавров: Военната операция на Киев трябва да бъде незабавно прекратена

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров вчера (на 11 юни) провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери, съобщи ИТАР-ТАСС.

В разговора с американския политик, руският дипломат подчерта, че има крещяща необходимост от незабавно прекратяване на военната операция, организирана от Киев в югоизточните региони на Украйна.

Лавров призовал колкото се може по-скоро да бъдат решени хуманитарните проблеми и да бъде установен истински общонационален диалог за бъдещото на Украйна. В центъра на вниманието са били и въпросите на международното съдействие за преодоляването на острата вътрешна криза в Украйна.

Напомняме, че министърът на външните работи Сергей Лавров заяви по време на срещата си с генералния секретар на ОССЕ Ламберто Заниер, че Русия доставя хуманитарни помощи в югоизточната част на Украйна. Той поясни, че това е възможно единствено с помощта на опълченците.

„Русия доставя хуманитарна помощ на изток и на юг от Украйна с помощта на опълченците, тъй като властите в Киев не искат да окажат съдействие по този въпрос. Ние предоставяме помощ чрез начините, с които разполагаме, с подкрепата на опълченците“, каза външният министър.