Лавров видя лъжа в обещанията на Обама

Руският външен министър Сергей Лавров се усъмни в правдивостта на думите на американския президент Барак Обама, който обеща да ограничи системата за ПРО в Европа, ако иранският въпрос бъде разрешен. Руският външен министър смята, че Обама е излъгал, съобщават Вести.ru, позовавайки се на Channel News Asia.

„През 2009 г. президентът Обама публично заяви, че ако бъде разрешен иранският ядрен въпрос, необходимост от създаването на ПРО в Европа няма да има. Изглежда, че той е излъгал“, каза Лавров.

Външният министър добави, че Русия не възнамерява да участва в нова надпревара във въоръжаването. Той отбеляза, че РФ разполага с достатъчно технически средства, за да даде „не толкова скъп отговор“.

По-рано Сергей Лавров се изказа относно позицията на Русия и САЩ по въпроса за подкрепата на сирийските бунтовници. Той отбеляза: на американската страна бе казано, че досега всички примери за подготовката на територията на съседните държави от американски инструктори на бойци от така наречената умерена опозиция завършват с това, че преобладаващото болшинство от такива бойци са се оказвали на страната на екстремистите.

Сергей Лавров заяви също, че Русия оказва военнотехническа подкрепа на правителството на Сирия за борба срещу тероризма. Той отбеляза, че основната заплаха в Сирия и в Близкия Изток са бойците от „Ислямска държава“.