Лавров: Арабската пролет пряко засяга съдбата на християнството

Арабската пролет подлага на сериозно изпитание  взаимовръзките между религиите. Необходим е диалог между концесиите, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде РИА Новости.

Традиционното взаимодействие, дружеските братски връзки в момента се търсят, както никога до сега, тъй като в процесите на така наречената Арабска пролет, които предизвикаха дълбоки сътресения в региона, е засегната пряко  съдбата на християните, които 2 хиляди години са живели там в мир и разбирателство с другите народи, каза руския министър.

Приятелството между православни и други християни, мюсюлмани, представители на други религиозни общности са подложени на сериозно изпитание, ето защо, диалогът е много важен, за да не се допуснат събития от най-лош сценарий, добави Лавров.

Патриархът на Антиохия високо оцени позицията на Русия в Близкия Изток. Той заяви, че позицията на Русия е основана на неизменни принципи на света, което не веднъж се е проявявало в събитията през последните години в Сирия. По думите му, тази помощ се разпределя между всички нуждаещи се, било те християни или мюсюлмани. –Хората от всички религиозни общности в Близкия Изток, трябва да живеят в мир и взаимно уважение, каза в заключение патриархът..