Лавренов: Протестите в Молдова едва ли ще повторят сценария на Майдана

Ситуацията в Молдова едва ли ще се развие по сценария от киевския Майдан, в който преди всичко бяха заинтересовани външни сили, счита завеждащият катедрата по Приднестровието и Молдова в Института за страните от ОНД Сергей Лавренов, цитиран от РИА Новости.

Около 200 души и тази сутрин се събраха на митинг пред сградата на правителството в Кишинев, където от вчера има палатков лагер на гражданската платформа DA (Demnitate si adevar – „Достойнство и истина“). Протестиращите отново повториха исканията си, представени пред властите на страната, сред които са оставката на правителството и главния прокурор и провеждането на предсрочни избори. Участниците в протестите заявиха, че ще продължат демонстрациите и в понеделник.

„Ако в киевския Майдан в ескалирането на събитията са били заинтересовани най-вече външни сили, то в този случай ЕС не е заинтересован, струва ми се, в ескалиране на напрежението в Кишинев, затова едва ли ситуацията ще се развива по същия сценарии“, каза Лавренов.

Експертът поясни, че „протестното движение е преди всичко обусловено от рязко влошаване на икономическата ситуация в Молдова”, тъй като очакванията за повишаване на жизненото равнище след подписване на договора за Асоцииране към ЕС не се оправдаха. Напротив, „икономическите показатели са влошени и всичко това се насложило към скандалното дело, свързано с кражбата на около 1 млрд. евро от трите системообразуващи банки на Молдова, което по същество възлиза на около една трета от молдовския бюджет“.