“Лабиринти на Любовта”

“Лабиринти на Любовта”

Публикувано от:

На 19-ти януари 2017 г. /четвъртък/ от 19:00 часа в Руския културно-информационен център на ул. “Шипка” 34 ще се състои премиерата на филма на режисьора Владимир Щерянов “Лабиринти на любовта”.

Игралният филм “Лабиринти на любовта” е копродукция между България и Русия. Произведен е през 2015 година. Тръгва по екраните на независимите кина в София, Пловдив и Варна от 20 януари. И това не е случайно – филмът е за любов, а 14 февруари, Денят на влюбените, чука на вратата. Пет самостоятелни новели разказват за взаимоотношенията на хората в съвременния технологичен свят. Свързват ни телефони, компютри, Wi-Fi-дивайси, клетъчни мрежи, спътници… Струва ни се, че тези разнообразни средства могат да ни съединят моментално… И все пак, това са само технологии, нищо не може да замени живото общуване!

Продуценти са “Каро продакшън” от руска страна и българската “Бета лента”.

Няколко мисли на режисьора Владимир Щерянов за работата по продукцията:

“Филмът се състои от пет новели. Поради тази причина има много главни герои. Актьорите са българи и руснаци. Беше удоволствие да се работи с тях. Всички те носят огромен положителен заряд. Получи се едно добро съчетание между по-опитните – Яна Маринова, Сергей Бадюк (един от най-популярните хора в руското кино през последните години), Робин Кафалиев, Тони Минасян и прекрасното ново поколение в лицето на Ралица Паскалева, Боряна Братоева, Антъни Пенев, Егор Тимцуник, Григорий Калинин, Мария Насирова, Каролина Братанова и т.н. По-голямата част от тях са много млади, надявам се в бъдеще често да ни радват с присъствието си на екрана.”

“Филмът е заснет в две държави, на много локации, с немалко актьори, което изисква брилянтна организация на процеса. Според мен хората, които работеха, имам предвид и техническия, и творческия екип, се справиха прекрасно. Много точна организация, бърза и в същото време изключително креативна работа на главния оператор Емил Топузов и художника Георги Димитров. Това направи възможно заснемането на филма в кратки срокове, което беше много важно, защото средствата ни бяха доста ограничени. Постигнахме чудесна работна атмосфера и това помогна за бързината и качеството на работата.”

“Практиката показва, че копродукции между България и Русия почти няма. Ако погледнем назад в годините, май се получава, че това е едва вторият българо-руски филм. Първият, “Стрелящи ангели”, беше реализиран изцяло с частни средства, като негов режисьор отново е Владимир Щерянов. Този, за щастие, получи държавно финансиране! И двете държавни институции – НФЦ и Министерството на културата на Русия – бяха на висота и оказаха пълно съдействие за осъществяването на проекта. Един любопитен момент: филмът ще се разпространява на голям екран в Русия почти едновременно с разпространението в България. Това си е прецедент – филм с българско участие не е разпространяван по руските кина от първата половина на деветдесетте… Тогава въртяха споменатия по-горе “Стрелящи ангели”…”

“Нещо любопитно от снимачния период: Имаше един момент, когато световната шампионка по карате киокушин Александра Маринова трябваше да пласира силен и точен удар с крак (маваши гери) в главата на треньора си. Сергей Бадюк, руски актьор, притежаващ осми дан по киокушин, играеше въпросния треньор. Епизодът все не се получаваше и Бадюк каза на Александра да не спира удара си, да го пусне като на състезание, а пък той няма да го блокира. Резултатът беше, че грамадният Бадюк падна в нокдаун. Това, разбира се, остава леко зад кадър, но тогава истински се изплашихме.”

“Филмът е предназначен по-скоро за широка публика, не за фестивали, въпреки че участва на няколко международни и национални кинофоруми, като във Виборг 2015 печели Специална награда. С няколко думи, това е филм за любовта и е предназначен най-вече за младите зрители. С риск да съм банален: все пак, любовта е най-важното в живота ни! Всъщност, без любов няма живот, няма нищо!”

Режисьор: Владимир Щерянов

Сценарий: Генадий Немих, Владимир Щерянов

Оператор: Емил Топузов

Музика: Христо Кирилов, Татяна Залужная – Любаша, Сергей Скрипников

С участието на: Сергей Бадюк, Яна Маринова, Ралица Паскалева, Егор Тимцуник, Антъни Пенев, Боряна Братоева, Робин Кафалиев, Тони Минасян, Александра Маринова, Мария Насърова, Григорий Калинин, Олга Михайлова, Александър Бобров, Андрей Суботин, Елена Суботина, Каролина Братанова, Веста Буркот, Дария Спирина, Христо Кирилов

Продуцент: Юрий Обухов, Алексей Рязанцев, Владимир Щерянов

Продукция: Каро продакшън, Бета лента. С финансова помощ от Националния филмов център и Министерството на културата на Русия.

Кратка биография на режисьора: Роден на 11.04.1965 г. в София. През 1989 г. завършва НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, специалност актьорско майсторство. През 1993 г. завършва Висши сценарни и режисьорски курсове при Роскино и Съюза на кинематографистите на Русия в Москва, специалност кинорежисура.

Филмография

2016 – Документален филм “Легендата”, Режисьор, Сценарист, Продуцент.

2015 – Игрален филм «Лабиринти на любовта» (Русия/България), Режисьор, Продуцент.

2015 – Документален филм «Страна на герои. България» («Българският киокушин»), Режисьор, Сценарист.

2014 – Телевизионен сериал «Безшумен лов», (канал НТВ, Русия), Режисьор.

2013 – Телевизионен сериал «Лорд. Кучето полицай» (канал Россия 1, Русия), Режисьор.

2010 – 2012 – Телевизионен сериал «Съпрузи», «Съпрузи 2» (канал НТВ,   Русия), Режисьор.

2010 – Документален филм «Шоуто продължава», Продуцент, Режисьор, Сценарист.

2009 – Телевизионен игрален филм «Робинзонка», Режисьор.

2008 – Документален филм «Белият генерал», Режисьор, Сценарист.

2007 – 2008 – Телевизионен сериал «Огънят на любовта» (Первый канал, Русия), Режисьор.

2007 – Документален филм «Александровци», Режисьор, Сценарист.

2006 – Документален филм «Рискове с космическо значение», Режисьор.

2001 – Документален филм – “Съдба”, Продуцент, Режисьор, Сценарист.

2001 –  Документален филм “Що сакаш”, Продуцент.

2001 – Документален филм “Якорудският Гергьовден”, Продуцент, Режисьор, Сценарист.

1993 – Пълнометражен игрален филм “Стрелящи ангели”, Продуцент, Режисьор, Сценарист.