К. Георгиева: С повече от половината от населението на Земята от жени е въпрос само на време една от тях да оглави ООН

К. Георгиева: С повече от половината от населението на Земята от жени е въпрос само на време една от тях да оглави ООН

Публикувано от:

С повече от половината от населението на Земята от жени е въпрос само на време една от тях да оглави ООН. Това казва Кристалина Георгиева пред излизащия в Брюксел в. “Политико” вчера. Американската медия интервюира българката, която е в САЩ за срещи с високопоставени представители на американската администрация, неправителствени организации и висши представители на ООН, цитира dnes.bg.

Георгиева казва, че каузата за повече жени по висшите етажи на управлението е и нейна цел и че тя от години е убедена, че “полът няма значение – ти или си компетентен или не”.

Само ден след като Европейската комисия съобщи, че тя е информирала председателя ѝ Жан-Клод Юнкер, че обмисля да се кандидатира за генерален секретар на ООН,  “Политико” посвещава обширна статия на българката.

Позовавайки се на американския си кореспондент, изданието пише, че името ѝ се споменава като възможен наследник на Бан Ки Мун, както и че тя се ползва от подкрепата на групи, борещи се за равенството на жените. Настоящата ѝ визита в САЩ ѝ дава добър шанс да се представи пред влиятелни американски представители като стабилен и компетентен кандидат.

Шефът на комуникациите на бившия шеф на ООН Кофи Анан – Едуард Мортимър е цитиран да казва, че като член на Европейската комисия Георгиева вече има политическа кариера и богат международен опит.