Къщата на Ванга отвори врати

8 години след смъртта на Ванга къщата, в която тя е приемала посетители в местността Рупите, отвори врати за първи път.
Навръх Благовещение десетки миряни дойдоха да запалят свещ в църквата „Света Петка“ и успяха да разгледат дома на светицата и пристройката, в която тя е приемала нуждаещите се от помощ и надежда.
Сред тях бяха Нешка Робева, художникът Светлин Русев, кметът на Петрич Вельо Илиев и депутатът Митко Захов. Водосвет отслужи отец Ангел, след което вратите на къщата бяха отворени за посетителите.
След смъртта на пророчицата домът й бе запечатан. В завещанието си тя остави всичко на държавата. Наследниците й започнаха съдебни битки, за да придобият собствеността над къщичката в Рупите, но загубиха.
В момента сградата е собственост на фондация „Ванга“, а миналата година държавата прехвърли собствеността на движимите вещи от стаите на община Петрич. През ноември започна цялостен ремонт на къщата, която години наред стоя заключена и се рушеше.
В момента 1411 лични вещи от дома на светицата са оставени на съхранение в Историческия музей в Петрич, в къщата на Рупите са оставени техни реплики и копия. Домът на светицата е запазен в автентичен вид.

КРОСС