Кървав бизнес

Публикувано от:

Обещанията на украинския олигарх Игор Коломойски да дава награди за всеки убит или ранен привлякоха в югоизточната част на Украйна бойци, готови да изкарват прехраната си чрез убийства. В интернет се появи запис на разговор на „ловци на глави”, получаващи по няколкостотин долара за всеки убит. От видеото става ясно как неизвестни обсъждат предпочитанията на олигарха, който плаща повече за ранените.

„Хиляда долара за всеки убит опълченец. Това са стари цени. Сега плащат по-малко”.

При това, съдейки по разговорите, с „лова” на хора се занимават малки мобилни групи, привлечени от обещанията на олигарха да плати щедро. Да си припомним огромните плакати с надписа „Изгодно предложение от ПриватБанк: $10 000 за москаля” и логото на ПриватБанк, собственост на Коломойски.

Да се плени или убие опълченец се оказва не толкова проста задача. Затова жертви на „ловците на глави” все по-често стават обикновени мирни граждани. Всеки мъж над 18 спокойно може да бъде взет за враг. Опълченците смятат, че атаката на Красни Лиман е именно част от подобна разработка. Там са убити много жители, за които вероятно бандитите са получили възнаграждения.

Неизвестните престъпници спокойно обсъждат и си споделят насъщни проблеми, свързани с “работата” им, като например неудобството при транспорта на телата на убитите. Било неудобно да се превозват в автомобилите, защото всичко се цапало с кръв и после трудно се почиствало. Един от тях съветва да се използва найлон, за да се избегне замърсяването. Друг пък се хвали, че разполага с хладилник, където съхранява телата на убитите по-дълго време.

За тези, които са останали без пари, на записа се чува още по-шокиращ съвет. Един от бойците споделя личния си опит в мародерство. Изгодно било да се претърсват убитите. Утях могат да се намерят пари, златни накити и други, като по този начин могат да се „докарат” до 5 хиляди долара.