Кънев: „Русия е исторически партньор на България”

Едно телевизионно интервю в четвъртък вечерта незаслужено се размина с подобаващо всеобщо медийно внимание. Пред bTV и Цветанка Ризова не кой да е, а самият лидер на ДСБ Радан Кънев преоткри Русия и категорично отрече някога да е бил русофоб. В коментар за предстоящата 2017 г. и очертаващото се затопляне между Москва и Вашингтон той замалко не отвори шампанското.  „Сближаването на Русия и САЩ е чудесна новина за България. Ние сме последните, които имат интерес от конфликти. Америка е най-големият стратегически съюзник в НАТО, а Русия е исторически партньор на България, към който три четвърти от българите изпитват силни, дори ирационални топли чувства. Ние имаме интерес от това помирение”, заяви той.

Слисаната Ризова вметна, че Кънев е познат като русофоб,

на което лидерът на ДСБ пламенно възрази: „Всеки може да говори каквито глупости си иска, в политиката всеки говори за другия”.

Кънев заяви и други работи. Като например, че България не бива да си помисля да излиза от НАТО и ЕС, но трябва да имаме все по-силен глас в тях, а партньорите да се съобразяват с нас.  С тази си позиция се доближи плътно до „русофилския сектор”, включително БСП и Румен Радев. Кънев заговори дори за тясно сътрудничество с Румъния и държавите от Южна Европа, което със сигурност не е музика за ушите на менторите в Берлин и Брюксел. Каза накрая, че никой не бива да допуска нова Ялта, каквато на практика никой не е тръгнал прави.

Кънев – вчера говори едно, днес друго.

Само допреди няколко месеца същият този Кънев обвиняваше Москва, че нарочно заселва руснаци у нас, за да ни превърне в колония. Разправяше, че Путин подмолно атакува България, наричаше го „халиф на Кавказ”, обвиняваше го, че унижава страната ни и „грубо посяга на националното ни достойнство и националната ни сигурност“. През 2015 г. дори хвърли вина върху руския лидер за убийството на Борис Немцов.

„Кремъл ни заплашва, защо си мълчите?”, рече и дясната ръка на Кънев – Трайчо Трайков, в предизборната кампания през октомври. Цялото съществувание на ДСБ досега, въздухът, който дишат и изпускат, се опираше на яростна русофобия – Путин ни напада; кой, ако не най-десните от десните, трябва да го спрат.

На какво се дължи този обрат? За един и същ Кънев ли говорим? За политическите наблюдатели промяната не е изненада. Причината е в същото, за което говори и Кънев – очертаващото се затопляне между САЩ и Русия. Доналд Тръмп и Владимир Путин си разменят любезности, поне засега прилича на помирение. Кънев бърза

да вземе завоя подобно на Фитипалди –

„Кат’ Русия няма втора”. Подобни метаморфози са напълно в стила на тъмносините – не друг, а Иван Костов навремето показа, че работи прекрасно с руснаците, давайки им „Нефтохим”.

Иван Кръстев винаги е от мейнстрийма.

Кънев обаче не е единствен. Нито най-умен. По-съобразителен човек от него бавно и плавно сменя плочата отдавна – Иван Кръстев. Прочутият политологичен експерт, неизменен флагман на мейнстрийма, пилон в „естаблишмънтите” – от Куртово Конаре до Аляска, през пролетта на 2016 г. обясняваше, че за Путин и Русия корупцията е като водката – без нея не могат. Лека-полека обаче започна да твърди, че руският лидер не е чак толкова лош и Белият дом неправилно му се сърди. След победата на Тръмп музиката звучеше по съвсем различен начин. „Студената война не се завръща. В един глобализиран свят чуждото влияние по време на избори е неизбежно”, написа той за „Ню Йорк Таймс” – навръх драмата с хакерите и обвиненията на администрацията на Обама за руска намеса в изборите. Кой би помислил, че точно Кръстев ще оневинява Путин!

Съветваме читателите внимателно да следят тези лупинги занапред. От поведението на Кънев, Кръстев и други подобни ще разбираме какъв точно вятър вее откъм Белия дом, сдобряват ли се наистина Тръмп и Путин, карат ли се… Тъй както някои български политици и политолози се “разболяват, когато Москва кашля” (цитат на Кънев), така той и негови десни колеги се “на.кват”, когато във Вашингтон им се развали стомахът.

С всичко това до момента Кънев се мъчи да се позиционира актуално външнополитически. Във вътрешен план новият му курс няма да предизвика трусове – тъмносини привърженици ще го наругаят във „Фейсбук”, обаче най-тъмносините ще отсекат, че

лидерът е прав, когато съгреши дори.

В същото интервю Кънев не изключи и „общи действия” с Веселин Марешки по повод „войната с картелите”. Сложното международно и вътрешно положение е на път да предизвика такива въртели и падания за дузпа, каквито дори Георги Иванов – Гонзо не е правил.

Източник: baricada.org

Вижте целия разговор във видеото: