Къде да намеря Георгиевска лента?

И тази година по случай 9 май в България ще се проведе акцията “Георгиевска лента”. Обществената акция е за всички, които искат да изразят уважение към ветераните, да почетат паметта на загиналите на бойното поле и в тежкият труд – на всички онези, благодарение на които великата Победа стана факт през 1945 г.

Акцията се провежда от 2005 година по инициатива на “РИА Новости” и РООСПМ “Студентска общност”, като за 6 години в цял свят са разпространени вече над 50 милиона Георгиевски лентички. Акцията се провежда под различни лозунги, някои от тях често измислят самите неравнодушни участници: «Победа деда — моя Победа», «Повяжи. Если помнишь!», «Я помню! Я горжусь!», «Мы — наследники Великой Победы!», «Спасибо деду за победу!».

В България всеки желаещ може да получи Георгиевска лента в библиотеката и книжарницата в Руския културно-информационен център  (София, ул. Шипка № 34), а също така в сградата на Посолството на Руската федерация (при дежурния)  в София, на бул. „Драган Цанков“ № 28.

На 9-ти май за втори път в България ще се проведе световната инициатива „Безсмъртният полк“. И тази година по улиците на България в полка ще крачат наследниците на Героите – българи и руси, дейци от Съпротивата в България, СССР, Европа и света, които дадоха своя принос в борбата срещу фашизма през 20-ти век.