Кустурица съжалява, че Югославия не дочака Путин

Кустурица съжалява, че Югославия не дочака Путин

Публикувано от:

Емир Кустурица сподели прогнозите си за 2016 г., съобщава руският сайт „Политнавигатор“. Според сръбския режисьор Владимир Путин ще успее да сложи край на кръвопролитната гражданска война в Сирия през май месец. И тогава сирийският народ ще получи възможност да определи бъдещето си: да остави Асад на президентския пост или да избере нов държавен глава.

Кустурица съжалява, че навремето Югославия не дочака Путин.

„Ако Путин се бе появил по-рано, ако можеше по времето на гражданската война в Югославия с него да решаваме дали искаме „демокрацията“, която не можем да понесем, или политическа система, с която бихме могли да се борим. На съвременен език – или имаш С-400, или го нямаш. Путин ще ни помогне да намерим баланс и не бяга при споменаването на думите „справедливост“ и „истина“. Руският президент обяснява сложната истина за това, че цялата планета ще плати скъпо за удобствата, в които се къпе Западът“, казва Кустурица.

Той вярва, че САЩ ще продължават да решават съдбата на Европа, погубвайки идентичността ѝ. Западът „няма да се примири с това, че сибирските нефтени находища не са собственост на „Шел“ и други западни компании“. Европейците ще продължат да смятат Турция за бастион, който пречи на проникването на руски енергийни компании в Европа, пише изданието, като сe позовава на думите на Кустурица.

Режисьорът отбелязва: „Нямам нищо против Европа, тъй като се смятам за бял европеец, но гласувам за неутрална, от военна гледна точка, Сърбия. Вучич, който досега водеше балансирана външна политика, го очакват големи изкушения“.

Според Кустурица на Европа ѝ предстои да се бори с последиците от мигрантската криза, която крие по-дълбоки проблеми.

„Кризата продължава, тя възникна не от самосебе си, а бе измислена в нечия кухня. Ако не съм прав, то тогава защо бежанците от Сирия, която систематично, също като Югославия, се унищожава, не останат в Турция или защо Саудитска Арабия не осигури два-три милиона палатки за тях? Християните, които населяват Близкия Изток от самото възникване на християнството, сега се изправиха пред заплахата да изчезнат“, смята той.