Кустурица: Предложих на Путин да разположи руски ракети в двора ми

Известният сръбски режисьор Емир Кустурица е предложил на президента Владимир Путин руски ракети да бъдат разположени в двора му. Режисьорът разказва за идеята си пред сръбското издания „Искра“, коментирайки участието си в празненствата по случай 10-годишнината на телевизия Russia Today.

„Ние обсъдихме с президента на Русия Владимир Путин широк кръг от въпроси и на първо място създаването на руска военна база на Балканския полуостров, която да бъде в Сърбия. Казах му, че съм готов, ако трябва, ракетите да бъдат разположени в двора ми“, споделя Кустурица без да уточнява конкретните причини за решението си.

Сръбският режисьор и съпругата му Майя бяха сред гостите на 10-годишния юбилей на глобалната медия-мрежа Russia Today. На тържествената вечеря те седяха редом с Владимир Путин.

Емир Кустурица неведнъж е споделял защо подкрепя руския президент и защо смята разширяването на НАТО на Балканите са контрапродуктивен ход. Според него, руският лидер се старае да не допусне победата над целия свят на онази система, която Кустурица сравнява с епохата на фараоните. Нейният отличителен белег е богатството на 3 % от населението, докато всички останали живеят в бедност.

Кустурица смята, че причините за съществуването на НАТО вече не са актуални. „Знаем, че НАТО, т.е. западният военен съюз, беше създаден за унищожаването на Варшавския договор, но той и до днес продължава съществуването си. С каква цел? За борба с тероризма? Не е много убедително“.