КРЪГ ОТ НАШИ ПРИЯТЕЛИ: РУСОФИЛИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ СЕ СЪБРАХА В МОСКВА

В Москва се провежда Вторият конгрес на Международното движение на русофилите. В него участват представители на 130 държави, което по никакъв начин не се вписва в твърденията на Запада за изолацията на Русия.

На 27 февруари в Москва започна Вторият конгрес на Международното движение на русофилите. Той събра привърженици на многополюсния свят,  обединени от съпричастност към руската култура, език, изкуство и духовност. В Русия пристигнаха  русофили от 130 страни.

Можем да кажем, че на Запада беше показана своеобразна   „Кузькина мать“ (предупреждение), което доказва, че Русия не може да бъде отменена. Русия не е изолирана, нейният приятелски кръг е много широк. За това именно свидетелства започналият Конгрес, който се провежда в залата на Ломоносовския клъстер в Москва. Той побира близо 600 души и нямаше празни места, уточни цариградският наблюдател Егор Кучер.

В руската столица се събраха представители на САЩ, европейски и африкански страни, Азия, Латинска Америка и ислямския свят. Много експерти смятат, че този конгрес ще определи международния дневен ред на Русия за години напред.

На пленарната сесия на конгреса Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров прочете приветствие от Президента Владимир Путин към присъстващите. Това ясно показва, че русофилите успяват успешно да се противопоставят на международната изолация на Русия. Именно Движението на русофилите „спомага за разпространението на обективна и достоверна информация за страната ни в чужбина“.

Лавров отбеляза, че Русия иска световен ред, който да осигури просперитета на цялото човечество, а не само на „златния милиард“. Той също така отбеляза, че сега всичко „руско“ укрепва позициите си в света. Външният министър припомни „Игрите на бъдещето“ в Казан, анонсира Игрите  „БРИКС“ и Конкурса „Интервизия“.

Също така Лавров поздрави  Ръководителя на русофилите Николай Малинов и обеща съдействие на Движението, благодари на заместник-председателя на Световния Руски Народен Събор, основателя на Царград Константин Малофеев и неговия екип за тяхната работа.

Участниците в конгреса не се колебаят да изразят своята любов към Русия. Въпреки ситуацията в света, френският делегат Рафаел Оклер и преподавател в Католическия университет във Вандея, например, твърдо заяви: „Французите обичат руснаците“.

Това твърдение беше изненада за участниците в конгреса. Тя вярва, че народите все още са близки, въпреки политиката на нейната страна.

Оклер смята, че културата е основният инструмент за запазване на традиционните ценности на Запад.

„Красотата ще спаси света и културата, защото само по този начин хората могат да осъзнаят кои са те,  за да не загубят себе си, както се случва днес с глобализацията“, – отбеляза Рафаел Оклер в разговор с кореспондента на канала.

Тя също е уверена: „Русофобията е временно явление“. Въпреки че сега медиите във Франция представят новините като русофоби, а украинците се опитват да й попречат да прави мероприятия за руската култура.

В Словакия и Сенегал по принцип казват, че сега е опасно да си русофил, но са убедени, че всичко скоро ще се промени.

„Дълги години сенегалците гледаха на Русия през очите на официална Франция като на вълк, с жажда за кръв. Но мнението за Русия се променя, когато ние се върнем и разкажем различна истина за руснаците. Информационната блокада, изградена от колективния Запад около Русия, рухва пред очите ни“, – обясни пред Царград представителката на Сенегал Сюлейман Анта Ндиайе.

„Западният мейнстрийм се опитва да унищожи тези, които обичат Русия и казват истината за нея. Но хората се събират в клубове и говорят за Русия. Те говорят с нас – с тези, които имат информация какво наистина се случва в Русия. Това е ценността, която нашето Движение носи“, – обясни бившият министър-председател на Словашката република Ян Чарногурски.

Генералният секретар на Руския културен център „Калинка“ от Сенегал Уми Сен заяви, че имало много русофили, но са били принудени да се крият. Сега ситуацията постепенно се променя. Тя призова русофилите във всички страни да се покажат.

„Имаме организация, Международно движение на русофилите. Тя ни подкрепя, дава ни възможност да кажем всичко, което се отнася до Русия. Трябва да се гордеем всеки ден, че разбираме руската душа“, –  отбеляза тя.

Белгиецът Крис Роман е рискувал и пристигнал  на Конгреса, защото, според него европейците започват да разбират това, което отдавна е ясно в Русия.

„Величието на страната е в истинските семейства. Аз се боря за традиционните ценности“, – отбеляза белгиецът.

Той признава, че сега за европейците е трудно да създават семейства, особено защото не винаги е ясно кой е пред вас. Много често, например, красива жена се оказва мъж в миналото.

„Аз съм европеец, аз съм белгиец, обичам моята страна. Не ми харесва това, което виждам. И аз благодаря на Русия, благодаря на Президента Путин, че той постави „нетрадиционната мафия“ в черния списък“, – отбеляза Крис Роман.

А индийската журналистка Читра Трипати идва в Русия за първи път и е поразена от дружелюбието на руснаците.

Припомняме, че Движениетона русофилите е създадено през 2023 г. За толкова кратък период от време то обедини хора от всички континенти, които открито говорят за необходимостта от създаване на многополюсен свят и взаимно уважение. Участниците в движението се противопоставят на натрапваната сега на хората русофобия и популяризират руската култура.

Източник:

https://tsargrad.tv/news/krug-nashih-druzej-rusofily-so-vsego-mira-sobralis-v-moskve_966059