Крим се подготвя за първото си самостоятелно първенство по футбол

Крим се подготвя за първото си самостоятелно първенство по футбол

Публикувано от:

Европейската футболна асоциация (УЕФА) няма да спонсорира първенството по футбол на полуостров Крим. Това съобщи за руската агенция ТАСС заместник-председателят на Кримската федерация по футбол Александър Малиньовски, предаде sportal.bg.

По неговите думи, с новото първенство ще се занимава Министерството на спорта на Русия. “УЕФА няма да има никакви финансови отношения спрямо шампионата на Крим. Съюзът ще ни помага единствено за развитието на детско-юношеския футбол. С професионалната лига на Крим ще се занимава Футболната федерация на Република Крим и Министерството на спорта на Русия, каза още Малиньовски.

Той добави, че Футболната федерация на Крим до момента няма никакви контакти с УЕФА. От тази организация никой с нас не е комуникирал, никой не е идвал при нас. Комуникацията е била единствено на ниво Министерството на спорта на Русия. Неотдавна на заседание на изпълкома на УЕФА трябва да е било обсъждано финансирането на детско-юношеския футбол в Крим. Но до нас никаква информация не е достигнала, каза още ръководителят на футбола на полуострова.

Засега плановете са първото самостоятелно първенство на Крим да стартира не по-късно от началото на април. “Първенството в нашата Професионална лига ще стартира в края на март или в началото на април. Ще участват осем отбора: ТСК Симферопол, СКЧФ Севастопол, Жемчужина Ялта и още един клуб от Севастопол. Останалите четири отбора ще бъдат определени по-късно, след като разгледаме всички заявки.

Крайният срок за изпращане на документите е 15-и февруари. Тогава ще решаваме и по каква система да се провежда първенството: дали пролет- есен или есен-пролет, допълни Малиньовски.

В края на юли 2014-а година СКЧФ, ТСК и Жемчужина бяха допуснати до участие в първенството на Втора руска лига, но след това УЕФА заплаши Русия със санкции заради Крим.