Крим се готви за първи избори в Русия

В сянката на кипарисите в курорта Алушта в Крим жени в руски традиционни носии пеят ”Нямам друга родина”: предизборната кампания тече активно на полуостров, който за пръв път участва в руски избори, пише Франс прес.
„Висока избирателна активност ще покаже равнището на подкрепа за нашия президент Владимир Путин. Стремим се да кажем на всеки гражданин, че трябва да гласува и така да изразим единството си“, обясни Андрей Козенко, заместник-председател на местния парламент и кандидат на партия „Единна Русия“.

В неделя ще се произведат първите руски парламентарни избори за жителите на украинския полуостров Крим, присъединен към Русия през март 2014 г. в резултат на референдум, обявен за незаконен от Киев и Запада.

Като ответна мярка на това анексиране Русия и Крим бяха подложени на тежки американски и европейски санкции. Полуостровът многократно бе подложен и на блокада от Украйна, от която зависеше енергийно до май, когато бе завършен „електрически мост“ с руската територия.

Губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, който е водачът на листата на „Единна Русия“ в региона, обаче се стреми да вдъхне увереност. „Ще можем да пробием всички блокади“, пише на масово разлепените му предизборни плакати.